Vandra i Borgafjäll

Vandra i Borgafjäll

I Borgafjäll finns det många fina leder att upptäcka. Både familjevänliga & något för de mer äventyrslystna.

Här kommer en del tips på leder som ni inte får missa när ni är här.

Boka boende hos oss för att få de bästa tipsen på hur ni ska lägga upp era dagar här i Borgafjäll. Vi hjälper er att planera dagara efter väder & vind.

Borgahällan

Populärt vandringsmål

Det är många som varje sommar bestiger Borgahällan. Denna vackra klippvägg som pyntar utsikten från Borgagården reser sig ståtligt ur Borgasjön. Det går att ta vandringsleden ända från Borgagården, med målet i sikte hela tiden, eller så tar man bilen ner till Borgadammen. Klippväggen är ca 700 m hög, ligger 1039 m.ö.h & de är väldigt häftig när man står på parkeringen & tittar upp! 

En vandring upp på dess topp är visserligen inte lång men brant, väldigt brant. Men när man passerat de 2 första km (som är den brantaste stigningen) så kommer man fram till en lite tjärn som man kan doppa sig i. Sedan är det en skön vandring sista ca 1,5 km till toppen & utsikten därifrån är oslagbar! 

Leden är tyvärr inte nyrestaurerad men då många går leden är den lätt att hitta. Ganska hög svårighetsgrad. Som sagt så är det inte någon lång vandring men väldigt brant.

Tar man det lugnt och försiktigt så kommer detta bli ett vackert minne för livet!

Stensjöbäckleden

ca 6 km, 100 höjdmeter. 

Ta bilen till starten av leden ca 1 mil från Borgafjäll mot Båtas.  En lämplig utflykt till vattenfallet längst Stensjöbäcksleden är en fin tur för hela familjen med en del spännande stopp på vägen som tar er till en vackert belägen kanjon. Ca 100 höjdmeter & leden går i skogen så den passar bra om det skulle vara lite sämre blåsigare väder.  6 km fram & tillbaka från bilparkeringen till den bron som går över det lilla vattenfallet. Längs leden passerar ni en plats där det för länge sedan fanns en gammal gård. Kvar ser man lämningarna efter husgrunder, odlingsrösen & öppna fält som i dag växter sig höga av olika ängsväxter. Här finns även ett vindskydd, perfekt för fika paus.

Saxnäsleden

Det är ca 16 km från Borgafjäll till vändplan/parkeringen vid Satsfjället. Vandringen är varierande med höjdstigningar på ca 780 m. Bra trampade stigar med tydliga markeringar på stenar eller ledkryss. På ledens högsta topp, uppe på Gaalloen, finns ett fint rastskydd. Härifrån är häftigt att se både målet och starten på din vandring. Att se båda fjälldalarna samtidigt. 

Räkna detta som en dagstur. Varför inte ta bilen till parkering vid Satsfjället & vandra över till oss på Borgagården i Borgafjäll. Övernatta hos oss med en fantastisk god 5-rätters middag och njuta av livet. Dagen efter äta ni en ordentlig frukostbuffé, plocka med er ett lunchpaket & vandra tillbaka till bilen. Varför inte utforska närområdet lite någon dag extra här innan resan går hem igen. 

Kalvtjärnarna

Där fjäll möter skog ligger naturreservatet Kalvtjärnarna. Följ stigen för en fin promenad genom riktigt gammal skog.
På reservatets nordöstra sida finns parkeringsplats. Där börjar vandringsleden till Kalvtjärnen. Leden är knappt två kilometer lång och framme vid Kalvtjärn finns en fin rastplats. Att ta sig upp på Kalvbergets topp kräver en ganska stor insats men väl uppe möts du av en milsvid utsikt över skog och fjäll.
Detta är ett fint vandringmål för hela familjen.

Spännande natur!

Vid Kalvtjärnarna växer gamla urskogsartade granskogar med en del björk. På träden växer sällsynta vedsvampar.

Uppe på Kalvbergets platå finns en bergkulle med berggrund av dolomit, den enda i sitt slag i Västerbotten. Här växer flera sällsynta växter, bland annat orkidéer. De trivs på platsen eftersom berggrunden innehåller mycket kalk.

Storviksleden

Storviksleden 9 km (18km) 350 höjdmeter

Denna vandringsled leder dig upp på toppen av Våarmoevaartoe.

Den följer sedan kammen bort mot Storviken, här får du en god utsikt både över Korpådalen i norr och dalen ner mot Borgasjön i söder.

Man kan välja att gå från Storviken mot Borgafjäll istället. Bli då avsläppta med bil längst grusvägen som går bort mot Sutme & vägens ende. Där finns en skyllt som det står ’Storviksleden’ på.

Vandringen tar dig via samernas gamla sommarviste. Leden har en karaktär som passar den som har lite mer vana av att vandra i fjällen. Då leden är ”nygammal” och inte har använts mycket de senaste åren så har stigen på många platser växt igen. Där det är svår orientera sig så finns det kompletteringar med orangea snitslar så att det ska vara enkelt att hitta. Ställ en extra bil vid ett av målen då vandringen inte är en rundslinga.

Sutme.

Sydsamiskt viste. 

Ni tar bilen till Sutme som ligger en mil från Borgafjäll längst grusvägen där vägen slutar. Från Sutme Stugby utgår leden mot Klimpfjäll via Slipsiken & Slipsikstuga. Till Slipsikstugan är det ca 13 km & där kan man övernatta mot en liten avgift i en jätte fin stuga med fyra bäddar. 

Ca 1,5 km från parkeringen i Sutme ligger ett sydsamiskt viste. I November 1968 flyttade, troligen den sista familjen som uteslutande bodde i kåta, ner från vistet. Under minst 200 år bodde samerna här och bedrev en intensiv renskötsel. Det är otroligt fascinerande att kunna vandra runt i historien som har utspelats i våran vackra fjällvärld.  

Halvvägs upp till vistet från bilparkeringen finns ett vattenfall som är värt en avstickare. Hit brukar vi ta med våra guidade fjällsnorkelturer. Fallet är ca 10 m högt och det är en fantastisk plats att besöka för hela familjen.

Hej! Kontakta oss!

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakt